Stikx

Zoning is here!

Zoning is het verdelen van digital signage in secties waarmee je tegelijkertijd verschillende content kan communiceren. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s, filmpjes en/of social media feeds zijn. Er is een grote kans dat je deze set-up al vaker hebt gezien, het is namelijk een populaire keuze om verschillende soorten informatie tegelijkertijd te laten zien. Daarnaast vergroot het de kansen voor branding en advertising.

Creëer een ‘hero-zone’
Less is more. Het laatste wat je wilt is je bezoekers een overkill aan informatie geven met 10 verschillende zones. Dit wordt als negatief en chaotisch ervaren. Om deze reden kiezen we meestal ook voor een aantal pre-set zones. Door te werken met een ‘hero-zone’ trek je de eerste aandacht die kant op, hier staat tegelijkertijd ook de belangrijkste informatie voor de bezoeker. Wanneer de bezoeker deze informatie geconsumeerd heeft zal hij verder kijken naar de informatie eromheen.

Good Design
Met verschillende zones dien je ervoor te zorgen dat de content ondersteunend is aan elkaar. Kleurgebruik is hierin een zeer belangrijke. Zorg ervoor dat de kleuren passen bij elkaar. Het gebruiken van dezelfde letterfonts, groottes en richtingen is eveneens handig om rekening mee te houden wanneer je zelf gaat designen.

Size matters
Zorg ervoor dat je rekening houdt met de afstand van het tv-scherm tot de bezoeker. Wanneer je werkt met zones wordt automatisch de content die je gaat communiceren ook kleiner. Hierdoor is het mogelijk dat van afstand bepaalde zaken onleesbaar worden. Gebruik voor kleine zones krachtige korte boodschappen in een groot letterfont. Houdt daarnaast rekening met lege ruimtes rondom. De content moet duidelijk leesbaar zijn en niet te dicht tegen te zijkanten staan. Houdt er tegelijkertijd rekening mee dat wanneer je twee verschillende type content af laten spelen (b.v. een presentatie en een filmpje) welke beide continu bewegen, het lastig is voor een bezoeker om de informatie te consumeren.

One size doesn’t fit all
Een van de technische uitdagingen bij zoning is dat alle content moet voldoen aan de juiste afmetingen om correct weergegeven te worden.

Goed om te weten:
Per scherm is de lay-out naast full-screen in te delen in zones. Er zijn een aantal standaard lay-outs met bijbehorende zones. Mocht je hiervan af willen wijken dan werken we met percentages berekend vanuit de zijkanten o.b.v. 1920x1080px. Overigens geven wij de voorkeur aan de pre-set zones m.b.t. contentcreatie en contentplanning. Zie hieronder de pre-set zones per modus:

Landscape modus
Lay-out 1. Main-width-ticker (landscape modus)
Zone 1: 1920 x 961 pixels
Zone 2: Strip line: 1920×119 pixels

Lay-out 2. Main-two (landscape modus)
Zone 1: 1440 x 1080 pixels
Zone 2: 480 x 1080 pixels

Lay-out 3. Main-two-width-thicker (landscape modus)
Zone 1: 1383 x 961 pixels
Zone 2: 537 x 961 pixels
Zone 3: strip line: 1920 x 119 pixels

Portrait modus
Lay-out 1. Main-with-ticker
Zone 1: 1080 x 1800 pixels
Zone 2: Strip line: 1080×120 pixels

Lay-out 2. Main-two-bottom
Zone 1: 1080 x 1306 pixels
Zone 2: 1080 x 614 pixels

Lay-out 3. Main-two-with-ticker
Zone 1: 1080 x 1190 pixels
Zone 2: 1080 x 615 pixels
Zone 3: strip line: 1080 x 115 pixels

Overige informatie
Houdt er rekening mee dat we slechts 1 lay-out (full screen of met zones) per scherm toe kunnen wijzen. Het switchen tussen full-screen en een lay-out met verschillende zones is dus niet mogelijk. Per afbeelding/design (dus ook per lay-out zone) kunnen we aangeven hoe lang de content weergegeven wordt in seconden (of oneindig). Dit is wel afhankelijk van het soort content. We adviseren altijd om de prijslijst zoveel mogelijk in beeld te laten. Mensen willen namelijk gelijk kunnen zien wat het aanbod qua producten is en wat de kosten ervan zijn. We kiezen hierom vaak om de sponsoren onderin te zetten, wanneer het scherm wisselt van sponsor is dit niet storend, daar de prijslijst gewoon in beeld blijft. Houdt er rekening mee dat er geen geluid bij de video’s zit. Als je ervoor kiest om ondertiteling toe te voegen en het filmpje zou zich in een ‘zone’-lay-out bevinden, dat dit mogelijk op afstand moeilijk/niet leesbaar is. Meestal staan de schermen op 3-5 meter van de bezoekers staan, normaliter is dit meer dan goed leesbaar vanaf die afstand. Door het werken met zones maak je de content-ruimte dus ook kleiner. Houdt er rekening mee dat wanneer er verschillende filmpjes tegelijk in verschillende zones van de lay-out afgespeeld worden, dat dit ervaren kan worden als chaotisch en/of een ‘overkill’ aan informatie.

Scroll naar top